Primarul Robert Sorin Negoita a participat la un workshop international privind eficientizarea sistemului de achizitii publice

Robert Sorin Negoiţă, primar al Sectorului 3 şi preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), a participat astăzi la workshopul internaţional „România. O nouă viziune în achiziţii publice, un sistem de eficientizare a resurselor publice şi noi coordonate de lucru cu mediul privat”, inspirate din sistemul standardizat olandez pentru creşterea calităţii rezultatelor achiziţiilor publice.

La eveniment au participat şi Excelenţa Sa doamna Stella Ronner-Grubačić – ambasadorul Olandei la Bucureşti, Violeta Alexandru – director al Institutului pentru Politici Publice (IPP), reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), ai Consiliului Concurenţei (CC), Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi ai Autorităţii de Audit Curtea de Conturi, precum şi un reprezentant de la Cancelaria primului-ministru.

Pe agenda acestei întâlniri s-au regăsit teme precum contextul în care au survenit iniţiativele de schimbare a cadrului legislativ în achiziţii publice şi rezultatele anticipate, sistemul şi procedurile de achiziţii din Olanda, resursa umană specializată să utilizeze un sistem standardizat de achiziţii publice, creşterea competenţelor şi divizarea responsabilităţilor – condiţii indispensabile pentru reforma din domeniul achiziţiilor.

De asemenea, dezbaterea a prezentat o nouă viziune cu privire la relaţia dintre autorităţile contractante şi mediul privat, precum şi în ce condiţii se va schimba colaborarea între cei doi parteneri pentru creşterea calităţii ofertelor/produselor din piaţă. Totodată, au fost prezentate şi priorităţile şi responsabilităţilor care pot oferi mecanisme pentru apărarea drepturilor în situaţii litigioase.

Această dezbatere şi-a propus să prezinte cele mai relevante premise pentru redobândirea încrederii în sistemul naţional de achiziţii publice din România, fiind o dezbatere liberă despre transparenţa şi integritatea sistemului. Au fost prezentate şi premisele, de exemplu efortul continuu al României pentru a crea şi a implementa o legislaţie competitivă în achiziţii publice, compatibilă cu practicile de lucru ale partenerilor externi, modernizarea prin sisteme şi instrumente online de comunicare în sistemul de achiziţii publice şi în relaţia cu cetăţenii, premise care ar trebui să rămână în atenţia parlamentarilor ce vor dezbate proiectul privind Legea achiziţiilor publice, dar şi în atenţia societăţii civile care va contribui la acest proiect.

sursa:www.sector3primarie.ro

0 comments