Robert Sorin Negoita a participat la intalnirea de lucru organizata de Coalitia Natională pentru Modernizarea Romaniei

Primarul Robert Sorin Negoiță a participat joi, 1 octombrie, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, la un eveniment organizat de Coaliția Națională pentru Modernizarea României cu privire la absorbția fondurilor europene în România.

La eveniment au participat reprezentanții tuturor organizațiilor membre ale CNMR ce au prezentat mediului diplomatic acreditat la București, atât noile măsuri privind absorbția fondurilor europene și simplificările legislative din acest domeniu adoptate cu sprijinul CNMR, cât și măsurile necesare a fi luate în vederea modernizării României.

„O administrație publică este perfectă mai ales dacă e capabilă să atragă fonduri nerambursabile. Probabil ne întrebăm cu toții de ce nu s-au atras bani. Consider că în România avem o problemă în atragerea fondurilor europene tocmai din cauza legii achizițiilor publice care este o lege foarte slabă și interpretativă și tocmai de aceea mulți primari se feresc pentru a nu avea probleme. În calitate de președinte al AMR sunt interesat să elimin frauda și am propus standarde de cost realiste, care să fie guvernate de standarde de calitate, am propus caiete de sarcini standardizate, nu unele puternic personalizate. Totodată, dezbatem legea salarizării, o problemă reală în administrația publică. Avem o administrație publică locală cu salarii mai mici cu jumătate față de administrația centrală și la o treime din mediul privat. Consider că în acest mod nu ne putem atinge obiectivele fără specialiști, iar un salariu minim pe economie nu este un mod eficient de a lupta împotriva corupției”, a declarat Robert Sorin Negoiță.

În ultimele luni, Coaliția Națională pentru Modernizarea României a cerut pe parcursul mai multor întâlniri cu ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, precum și  cu alți factori de decizie din cadrul  Guvernulului și Parlamentulului  României să ia măsuri de simplificare privind accesul la fondurile europene, pentru perioada 2014-2020. Măsurile au fost acceptate de Guvern prin OUG nr. 30/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Măsurile care se regăsesc în Ordonanță sunt:

  1. perioda de rambursare este de 20 de zile lucrătoare din momentul în care aplicațiile au fost depuse de către beneficiar la Autoritatea de Management a Organismului Intermediar, furnizându-se în același timp toate documentele necesare;
  2. Prelungirea termenului de 20 de zile lucrătoare cu maxim 10 dacă există cereri pentru documentație suplimentară sau necesitatea unor clarificări de la Autoritatea de Management;
  3. Sancțiuni disciplinare ale Autorității de Management sau ale Organismului Intermediar responsabil pentru verificarea și soluționarea cererii de rambursare;
  4. Trasferul pentru rambursările validate de către Autoritatea de Management  merge direct în contul partenerului și nu prin intermediul beneficiarului;
  5. Acordul de parteneriat devine parte a contractului de finanțare  sau a deciziei;
  6. Furnizarea unei prefinanțări de 30% la începutul proiectului sau furnizarea de prefinanțare continuă  pentru sectorul non-profit de-a lungul implementării proiectului, pentru cheltuielile legate de salarii, taxe pentru activități independente, granturi, burse, cheltuieli de deplasare.

De asemenea, în grupul de lucru format din reprezentanți ai CNMR, ai Ministerului Fondurilor Europene, precum și ai Guvernului și Parlamentului, Coaliția a mai propus Guvernului  măsuri importante de simplificare și punere în aplicare a proiectelor în cadrul financiar 2014-2020. Aceste propuneri au fost aprobate, astfel încât Ministrul Fondurilor Europene a promis un maximum de 2% pentru  cofinanțarea organizațiilor non-guvernamentale și non-profit (ONG-uri, sindicate, angajatori, Camera de Comerț și de Industrie a României, precum și alte Camere Bilaterale). Totodată, ministrul a cerut să fie introdus un ofițer de proiect în toate autoritățile de management.

La eveniment au mai participat Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Mihai Ivașcu, consilier al președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României și Alexandru Cumpănașu, secretar general al CNMR și președinte al Asociației pentru Implementarea Democrației.

sursa:www.sector3primarie.ro

0 comments